EPY Blog

Entegre Proje Yönetim' in Hedefleri ve Sektörün Genel Durumu

Proje yönetimi, Türkiye'de gelişime açık, potansiyel bir pazar...

Entegre Proje Yönetim Genel Müdürü Kemal Okumuş, Türkiye'de proje yönetimi konusunun hala yerli yatırımcılar tarafından henüz tam olarak fark edilmemiş ve gelişime açık bir sektör olduğunu söyleyerek, " Proje yönetimi, hem sektördeki firmaların büyümesi için hem de pazara yeni girecek yerli ve yabancı firmalar için oldukça potansiyel bir pazar" dedi. Kemal Okumuş, Entegre Proje Yönetim'in hedeflerini ve sektörün durumunu Mall Report'a anlattı.

Entegre Proje Yönetim'in kuruluş bilgilerini ana hatlarıyla özetlermisiniz ? Tamamlanan ve devam eden projelerinizden bahseder misiniz ?

Entegre Proje Yönetim 2003 yılında kuruldu. Yatırımcı ve geliştirici firmaların inşaat projelerinde başından sonuna kadar sorunları çözmeye odaklı teknik destek sağlamak amacıyla faaliyetlerimize başladık. Temel hizmetlerimizi 4 aşama altında toplayabiliriz. Tasarım yönetimi, maliyet yönetimi, ihale yönetimi ve inşaat yönetimi. Yaptığımız hizmetlerden bahsedecek olursak; yatırımcı, geliştirici firmalara işin başlangıç aşamasında yatırım bütçesinin çıkartılması, en uygun tasarım gurubunun seçilmesi ve tasarımın yönetilmesi, bundan sonra belirlenmiş inşaat stratejisi çerçevesinde ihalelerin yapılması ve sahada uygulama aşamasında kontrol edip işletme ve operasyon işletme firmalarına teslim edilmesi.

2005-2010 yılları arasında ciddi bir AVM yatırımı oldu. Bu süreçte birçok yerli ve yabancı firmanın alışveriş merkezi projelerinde destek hizmetlerini sağladık. Bunlardan bazıları Krea'nın Neomarin AVM, Redevco'nun Ankara ve Erzurum AVM projeleri, Forum Mersin, Corio Tarsus AVM, Torunlar ve Kiler Gyo'nun Kütahya AVM projesi. Devam eden AVM projelerimiz; Torunlar GYO'nun Mall Of İstanbul Projesi ve Ümraniye'de ki Canpark AVM projeleri. Bu kapsam dışında, daha dar kapsamlı olarak birçok AVM projesinde görev aldık.

Mimari tasarımda hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz ? AVM' lerde ki mimari tasarımın ziyaretçi çekimine etkileri nelerdir ?

Sürdürebilirlik ve fonksiyonellik, AVM yatırımlarında önemle üzerinde durulması gereken konular. Mimari tasarım, yatırımın sürdürülebilir olmasına imkan sağlayan en önemli etmenlerin başında geliyor. Sürdürülebilir mimari, enerji etkinliği ve yeşil bina kriterleri ile birleştirilirse AVM yatırımlarında daha iyi sonuç alabilmek mümkün. AVM' lerin yatırım ve işletme bütçelerinin optimum olarak planlanması ve bunlardan beklenen kalite çerçevesin de tasarruf yapılması, sürdürülebilir olmanın temel özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla mimari tasarımda ekonomik açıdan uzun ömürlü ve çevre dostu malzemelerin kullanılması gerekli, öte yandan bölgesel ve çevresel koşulların da gözardı edilmemesi gerekiyor. Entegre Proje Yönetim olarak henüz yatırım kararı aşamasında sürdürülebilir ve çevre dostu bir AVM' nin ortaya çıkabilmesi adına yatırımcılara kılavuzluk ediyoruz. AVM'lerin sayısı hızla artmaya başlayınca yatırımcılar da nasıl müşteri çekebiliriz diye mimari ve diğer unsurlara önem vermeye başladılar. Bizim için esas önemli olan; yatırımı yapan firmanın optimum maliyette yatırımı yapması ve tasarımı teslim süresini etkilemeyecek detayda gerçekleştirmiş olması. Yatırım bütçesine hakim olmaya çalışmak ve uygulayacak firmaların da bu bu süre zarfında işi tamamlamasını sağlamak, bizim esas görevimiz olmaktadır.   

ÇALIŞAN KADROLARIMIZA YATIRIM YAPIYORUZ

Entegre Proje Yönetim olarak öncelikleriniz nelerdir ? Firmanızı sektörde faaliyet gösteren diğer firmalardan ayıran, farklı kılan özellikleri anlatırmısınız ?

Entegre Proje Yönetim'in en büyük özelliği, çalışan kadrolarına yatırım yapması. Faaliyete başladığımızdan beri sürekli bünyemizde çalışmaya devam eden arkadaşlarımız var. Bu bizim için büyük bir avantaj oluyor. Çünkü tecrübeyi, gerçekleştirdiğimiz projelerde birlikte kazanıyoruz. Bir projede takım olarak kazanılan tecrübeleri, bir diğer projede uygulama fırsatını yakalıyoruz. Hataları böylece minimize etmeye çalışıyoruz. Kullandığımız sistemlerle buradaki ürettiğimiz bilgileri, sistemleri kaydederek, şirkette çalışan personelin ortak olarak, faydalanmasını sağlıyoruz. Proje yönetiminin ekip, kültür ve bilgi birikimi iş olduğunu vurgulamak lazım. Üstlendiğimiz projelerin tüm aşamalarında projeyi yöneterek müşterilerimize hizmet anlayışımızı sunuyoruz. Burada danışmanlık hizmeti sunan firmaların bilgi birikiminin yanısıra proje yönetim kültürünü ve kurumsallaşmayı özümsemiş ekipler kurması şart.

AVM sektörünün genel değerlendirmesini yapacak olursak nasıl bir tabloyla karşılaşıyoruz ? AVM sektörü sürekli büyüyor, sizin de AVM yatırımlarınız bulunuyor. Sektörü nasıl bir gelecek bekliyor sizce, siz bu değişimin neresinde yer alıcaksınız ?

Bizim yerimiz hizmet sektörü olduğu için, yatırımcılar yatırım yaptığı sürece bizim o sektördeki hizmetlerimiz devam edecektir. Eğer gelecekte AVM alanında yatırımlar azaldığı takdirde çalışmalarımızı doğal olarak başka sektöre kaydıracağız, o sektörde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bu aralar daha çok otel ve endüstriyel tesis projelerinde görev alıyoruz. AVM sektörüne ilk yatırım yapan yabancı kurumsal firmalardı. Bu aşamada, yerli yatırımcı firmalar öne çıkmaya başladı.Mevcut koşullar çerçevesinde, onlarda artık projenin değerlendirme ve fizibilite aşamasında işi daha sıkı tutuyorlar. Belli bir doygunluğa ulaşan AVM' ler iyi idare edilmiyorsa ya da gerektiği gibi çalışmıyorsa sektörden uzaklaşacak, bu da gayet doğal. Önümüzdeki yıllarda AVM yatırımlarının devam edeceği düşüncesindeyim. Çünkü Türkiye'de genç nüfus fazla olduğu için artan nüfusla birlikte genç nüfusun alışveriş tercihleri yeni AVM yatırımlarını da kaçınılmaz kılıyor.

PROJE YÖNETİMİ GELİŞİME AÇIK BİR SEKTÖR

Türkiye'de proje yönetimi konusuna hakim olan anlayıştan bahseder misiniz ?

Proje yönetim konusu Türkiye'de hala yerli yatırımcılar tarafından fark edilmemiş ve gelişime çok açık bir sektör. Hem sektördeki firmaların büyümesi için hemde pazarayeni girecek yerli ve yabancı firmalar için oldukça potansiyel bir pazar. Yeter ki bu durumu yatırımcı ve geliştirici firmalara doğru anlatabilelim. Amacımız proje yönetim firmasına verilen işlerde risklerin enaza indiğini herkeze anlatabilmek. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de rekabet var. Rekabet, bizim verimliliğimizi arttırıyor ve kendimizi sorgulamamıza neden oluyor. Proje yönetimi bir sistem olduğu için proje yönetim hizmetlerini kendi bünyelerinde sunan firmalar da bulunuyor.

Rekabetin arttığı yerde kararların daha doğru verilebilmesi gerekir. Buda risk değerlendirmesini içeriyor. Uzman danışmanlarla çalışılırsa risk de enaza inecektir. Herzaman söylüyoruz, proje yönetimi bir ekip işidir. Amacıda yatırımcılara riski en aza indirmelerine yardımcı olmaktır. Inhouse veya outsource olarak, doğru proje yönetimi yapılan projelerin başarı seviyeleri artacak ve yatırımcı beklentilerini daha rahat karşılayacaktır.     

 

 

Kemal Okumuş PM Center Ağustos 01, 2013 Bu yazı 8885 kez okundu

Galeri

Entegre Proje Yönetim Danışmanlık Mühendislik Tic. A.Ş. © 2020 | tüm hakları saklıdır.