Sürdürülebilir bir gelecek kurgusunda inşaat sektörünün önemini büyük oranda arttırmaktadır. Yeşil mutabakat eylem planı dahilinde; %100 yenilenebilir enerji kaynaklarına geçilmesi, binaların enerji verimli hale getirilmesi ve inşaat malzemelerinin çevre dostu üretilmesine başlanması gibi pek çok faktör, sürdürülebilir gelecek kurgusunda değinilen başlıca konular olarak karşımıza çıkmaktadır. Demir- çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve çimento sektörü eylem planının kilit konularından olup, 2053 yılında karbon nötr hedefine ulaşılması planlanmaktadır.
2021 yılında en çok proje üstlenilen sektör enerji santrali projeleri olup, firmaların katma değerli sektörlerde daha fazla proje üstlendikleri gözlenmektedir. Yurtdışı pazarlarında aktif rol oynanması, çimento ve çelik ihracatında gözlenen artış, inşaat sektörünün döviz girdisinde önemli bir etmen olduğunun göstergesidir. Uluslararası pazarda yer alma hedefleri doğrultusunda 2021 yılında ülkemize ait 8 müteahhitlik firması, dünyanın en büyük 250 firması arasında yer almayı başarmıştır.
Son çeyrek verilerinde gözlenen inşaat maliyet endeksi ve inşaat malzemelerindeki artış ise sektörü negatif yönde etkilemiştir. GYSH oluşturan faaliyetler incelendiğinde 2021 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksine bağlı olarak;
- Gayrimenkul faaliyetleri %3,1
- Sanayi faaliyetleri %10,7
- Hizmet sektörü %16,7
- Finans ve sigorta faaliyetleri %13,7
- Tarım faaliyetleri %3,3 oranında artış gösterirken;
- İnşaat faaliyetleri ise %3,9 oranında azalma göstermiştir.
Entegre Proje Yönetimi olarak hazırladığımız İnşaat Sektörü Raporu'nun 2021 4. çeyrek sayısında; Türkiye'de ve Dünya'da inşaat sektörünün mevcut durumunu inceleme fırsatı bulabilirsiniz.