EPY Blog

İşyerlerinde Tetanos Tehlikesi

Pek çoğumuz Tetanos hastalığının sadece paslı çivi batması nedeniyle oluştuğunu düşünürüz. Fakat Tetanos, basil türünden bakterilerin, insan vücudunda bulunan açık yaralardan ya da batma yoluyla vücuda girmesiyle oluşan bir hastalıktır. Halk arasında kazıklı humma diye de bilinir. Çok ateşli ve tehlikeli bir hastalıktır. Vücutta hissedilen en belirgin özelliği kasların çok ağrılı bir biçimde kasılmasıdır. Ölüme dahi sebep olabilecek bir sinir sistemi enfeksiyonu da denilebilir.

Örneğin, mutfakta çalışan bir işçinin bıçak darbesi ile kesilen parmaktaki yaradan ya da profil kesme atölyesinde çalışan bir işçinin metal yüzeylere teması sonucu oluşan yaralanmalarda, tetanos bulaşabilmektedir. Açık havada ve metallerle çalışanların çoğunlukta olduğu inşaat sektörlerinde sıklıkla rastlanabilir. Yani hastalığa neden olan bakteri nemli ve paslı metal yüzeyleri çok sevmekle birlikte yıllarca toprakta serbest halde de canlı kalabildiği bilinmelidir. Direk temas ile bulaşabildiği gibi havadaki tozlardan da bulaşabilir. Bu nedenle açık yaralarla ve aşı olmadan çalışılmasına müsaade edilmeyecek şekilde ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.

Ciddi yaralanmalarda, ilgili Sağlık Kuruluşları bu aşıyı uygulamaktadır. Fakat ciddiye alınmayan ufak yaralanmalar ve açık yaralar sebebiyle ilgili bakterinin vücuda bilinmeden girme ihtimaline karşı önceden aşılanma mutlak önem taşır.

Tetanos aşısı tetanos hastalığından korunmak için uygulanan bir aşı yöntemidir. Aşı ile birlikte belli dozajda mikroplar vücuda enjekte edildikten belli bir süre sonra vücuttaki antikorlar mikroplu hücreleri bulup yok eder ve vücudun bu mikroplara karşı bağışıklık kazanarak hastalıkların önüne geçilmesini sağlar.

Uygun dozlarda uygulandığı takdirde aşı yetişkinlerde 5-10 yıl arasında koruma sağlayacaktır.

Aşının kızarıklık, hafif ağrı ve şişme gibi yan etkileri olabilir. Bu nedenle yetişkinler tarafından pek kabul edilmese de korkuyla karşılanır ve aşı yapılmak istenmez.

 

Çocuklarda ve anne adaylarında süreç Sağlık Bakanlığı tarafından takip edildiğinden ilgili aşılamalar genelde doğru zamanlarda uygulanır. Fakat birçok işyerinde konunun takip edildiğini söylemek zordur.

Bu nedenle işverenler tarafından ciddiye alınması gereken bir konudur. İşyerlerinde çalışanların konuyla ilgili doğru bilgilendirilmesi gereklidir. İşe girişte ve devamında doğru doz uygulaması ile çalışanlar aşılanmalıdır. Bu konuda işyeri hekimlerinin tavsiyeleri ve konuyu takibi önem arz eder.

Çalışanlar aşı sonrası kendilerine verilen aşı kartlarındaki dozajları takip etmeli ve işyeri hekimlerinin kontrolü altında uygun dozajlar tamamlanarak aşılanma yapılmalı ve çalışanlar koruma altına alınmalıdır.

 

Murat Yılmaz, İnşaat Mühendisi, İş Güvenliği Uzmanı (B)

Murat Yılmaz İş Sağlığı ve Güvenliği Eylül 03, 2017 Bu yazı 13029 kez okundu
Entegre Proje Yönetim Danışmanlık Mühendislik Tic. A.Ş. © 2020 | tüm hakları saklıdır.